Doki eet gezond Doki leert fietsen Doki in de klas Doki maakt muziek Doki drinkt water Doki op de speelplaats Doki en Vriendjes Doki is acrobaat Doki speelt buiten

DOKI DOE 2: DOKI LEERT FIETSEN

oki doki leert fietsen

Inleiding

Al van jongs af aan kan je kinderen voorbereiden op deelname aan het verkeer.  Daarom pleit OKI DOKI voor een structurele integratie van verkeers- en fietseducatie in het kleuteronderwijs.   Voor kleuters zijn loopfietsen belangrijk om te leren fietsen in het verkeer. Kleuters ontwikkelen al spelend met de loopfiets hun motoriek. Ze leren snel balanceren, manoeuvreren en evenwicht houden.

Omdat evenwicht essentieel is om te leren fietsen, kiest  OKI DOKI om te leren fietsen met de loopfiets. Bovendien staat leren fietsen gelijk aan bewegen en draagt fietseducatie bij tot het stimuleren van een gezonde en actieve levensstijl.

okidoki fiches leert fietsen

Doki op wieltjes

Samen met hun nieuwe vriendje Doki oefenen kleuters spelenderwijs de nodige vaardigheden (evenwicht, motorische vaardigheden, behendigheid) om met de loopfiets te leren fietsen op school.
‘Doki op wieltjes’ biedt oefeningen aan met een gedifferentieerde moeilijkheidsgraad. Zo kan je vanaf de 1ste tot in de 3de kleuterklas ontwikkelingsgericht aan de slag De ‘Doki op wieltjes’- box bestaat uit spelfiches voor praktijkgerichte oefeningen én het avontuurlijke verhaal van Doki die leert fietsen.

In de handige waaier vind je 30 gebruiksklare, educatieve spelfiches met praktijkgerichte oefeningen én korte, avontuurlijke verhaaltjes van Doki die leert fietsen. De fiches zijn in een handig formaat en in duurzaam materiaal; geplastificeerd laminaat.
Bij het project ‘Doki op wieltjes’ hoort een set van 5 vertelplaten met illustraties uit ‘Doki op wieltjes’. De platen hebben een standaardformaat (420 x 297 mm) en zijn van afwasbaar matlaminaat. De vertelplaten zijn ideaal om kinderen onder te dompelen in de avontuurlijke wereld van Doki. Ze passen in elk verteltheatertje (kamishibai). De verteller kan de platen ook gewoon vasthouden.

Hoe realiseren?

okidoki leert fietsen okidoki leert fietsen

Educatieve materialen

Doki op wieltjes

Bestel hier je materiaal en ga aan de slag.

Loopfietsbrevet

Een  educatief pakket voor de eerste en tweede kleuterklas: een handleiding vol informatie, oefeningen en spelletjes om kleuters te stimuleren om hun zintuigen, motorische vaardigheden en evenwicht verder te ontwikkelen met de loopfiets. Als apotheose van de trainingsperiode leggen de kinderen een loopfietsparcours af op de speelplaats.

Het 10-op-10 project (Provincie Antwerpen)

Uitgewerkte lesfiches om kleuters van verschillende leeftijden te leren fietsen.

Verkeer op school

Drie uitgewerkte lesfiches  en werkblaadjes rond verkeerseducatie.

AYA

Aya, een knalgeel animatiefiguurtje, helpt kleuters op weg om het verkeer beter te begrijpen. Met zijn vriendjes Otto en Belle beleeft dit ruimtewezentje knotsgekke avonturen. Onze allerkleinsten leren samen met hem het juiste verkeersgedrag en de verkeersregels. Hoe? Door het Aya-bordspel te spelen, door deel te nemen aan de Aya-schoolcampagne of Aya te volgen tv.
Speelideetjes?

Kaatje Kijkuit: veilig op weg!

Doeboek met knipbladen, stickers, tekeningen, enquêtes, … over het verkeer.

Octoplusplan

Het Octopusplan staat voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes. Meer info? 

 

Educatieve materialen met ouderbetrokkenheid

Woensdag Samdag

Een actie met als doel de kinderen één keer per week te voet of met de fiets naar school te brengen.

STRAP-dag

De kerndoelstelling van de STRAPDAG is het aanmoedigen van scholen, kleuters en ouders om zich duurzaam en veilig naar school te verplaatsen. Scholen die lid zijn van het Octopusplan ontvangen materialen (affiches, ballonnen, strapbandjes, straplied, enz) om de campagne uit te werken.
Info

Verkeersouder worden

Het project ondersteunt en begeleidt ouders, grootouders of andere vrijwilligers die meehelpen aan allerlei verkeersinitiatieven op school.

Schoolstraat

De meeste kleuters worden met de auto afgezet of opgehaald aan de schoolpoort. Dat zorgt voor chaotische situaties. Die chaos maakt dat nog meer ouders ervoor kiezen om hun kinderen met de auto naar school te brengen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Met een schoolstraat kan je die cirkel doorbreken.
Meer info

SOS mijn kind op de fiets!

Leer oud­ers en kinderen met de fiets naar school komen  De drem­pel is vaak te hoog om kinderen met de fiets naar school te sturen. Vaak zit­ten oud­ers met meer vra­gen dan antwo­or­den: ​“Hoe fiets ik veilig met mijn dochtert­je op straat? Fiets ik best voor of achter mijn zoon? En vanaf welke leefti­jd kan die kleuter van mij op straat fietsen?
Vraag begeleiding aan.