Doki eet gezond Doki leert fietsen Doki in de klas Doki maakt muziek Doki drinkt water Doki op de speelplaats Doki en Vriendjes Doki is acrobaat Doki speelt buiten

DOKI DOE 1: DOKI EET GEZOND

oki doki eet gezond

Inleiding

Een gezond eetpatroon is voor kleuters  belangrijk. Ze zijn de hele dag druk in de weer in de klas en op school. Dit vergt heel wat energie. Wil je meer weten over gezond eten.
Bekijk dan de informatie bij de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Doki vertelt de kleuters wat een gezond ontbijt en een gezonde brooddoos zijn. Hij zet de kleuters ook aan om nieuwe smaken uit te proberen. Samen met de vriendjes en de juf/meester eten/drinken, zet hij aan tot proeven. 

Via de DOKI DOE ‘Doki eet gezond’ krijgen leerkrachten nuttige tips en weetjes om leuke lessen rond dit thema te voorzien.

Om kleuters op school een gezond eetpatroon aan te leren, is de betrokkenheid van ouders onontbeerlijk. Zij hebben een grote invloed op het eetgedrag van hun kinderen.  Vooral bij jonge kinderen bepalen de ouders bijna volledig wat kinderen eten en wat ze mee naar school nemen. 

School en ouders kunnen elkaar versterken bij het bevorderen van een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl. In de folder ‘Wat zit erin mijn gezonde brooddoos?’ lezen ouders alles over gezonde brooddoos.

 

 okidoki werkblaadjes brood

 

Doki eet gezond

18 werkblaadjes over brood met actieve spelvormen en aangevuld met 19 bijlagen o.a. kijkwijzers, afbeeldingen, puzzels,... en 21 bewegingskaarten

In 'Doki eet gezond' neemt Doki kleuters, hun leerkrachten én ouders mee in de gezonde en lekkere wereld van 'brood'. Via allerlei activiteiten, spelvormen en experimentjes, afgestemd op hun maat, komen kleuters meer te weten over het proces van brood maken, soorten brood, de ingrediënten van brood.

'Doki eet gezond' bevat 18 werkblaadjes met actieve werkvormen aangevuld met 19 bijlage o.a. kijkwijzers, afbeeldingen van voedingsmiddelen,... en 21 bewegingskaarten

Bestel hier je 'Doki eet gezond' publicatie tegen de prijs van 18€.

 

Voor leuke tips en weetjes over brood, kan je hier terecht.

Hoe realiseren?

okidoki voedingsdriehoek 

Educatieve materialen

123 aan tafel

Voedingseducatie start best zo vroeg mogelijk, ideaal gezien in de kleuterklas. Het project ‘123 Aan tafel’ reikt kleuterjuffen en –meesters ideetjes en hulpmiddelen aan om het thema gezonde voeding op een leuke manier aan de kleuters over te brengen.

De voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek voorziet richtlijnen omtrent dagelijkse voedingspatronen bij kinderen. Verschillende materialen (affiches, folders, …) zijn ideaal voor op school.

Doki’s gezond ontbijt

Uit een stevig ontbijt halen kinderen energie om de hele ochtend te spelen en zich te concentreren. Doki organiseert een gezond ontbijt voor zijn vriendjes. Lees alle info over een gezond ontbijt.
Achtergrondinformatie voor leerkracht voor een klasgesprek over gezond ontbijt, gezonde lunchbox, gezonde tussendoortjes.

Wat weet Doki over brood?

Laat de kinderen verschillende soorten brood proeven, ruiken en voelen. Brood met verschillende vezelgehaltes (volkoren versus wit), van verschillende soorten granen, van verschillende vormen (rond, vierkant, luchtig, plat, Marokkaans, Turks,..), langwerpig. Welk brood eet je het best? Mag je iedere dag sandwiches of koffiekoeken eten?

‘Een gezonde brooddoos’

Een evenwichtig lunchpakket voor een kleuter bestaat uit bruin brood met beleg, groenten, fruit en een melkproduct. Focus op veel variatie en stel de lunchbox elke dag anders samen. Indien de kleuters warm eten op school, voorzie dan verschillende opties (vb. 2 soorten groenten) en moedig de kinderen aan om groentjes te proeven.

Vermijd een brooddoospolitie op school waarbij leerkrachten de brooddozen controleren.  Indien er zich problemen stellen, spreek je de ouders hierover aan, niet het kind. Meer info vind je in de folder ‘Mijn brooddoos. Wat zit er in?

Doki bezoekt de bakker

Bezoek met de kleuters een bakker in de buurt. Vraag eenvoudige uitleg over het productieproces van brood van de grondstof tot het eindproduct: hoe maakt de bakker wit/bruin brood, chocoladebrood, koeken gemaakt? Waarom is bruin brood gezonder dan wit brood?

Gezellige refterdag

Door de refter gezellig aan te kleden, vestig je meer aandacht op een gezellige lunch. Door ouders te informeren over een gezonde brooddoos, wordt de ‘gezellige refterdag’ een gezonde dag!

Maak van de refter een gezellig omgeving door de ruimte mooi aan te kleden: wanddecoratie, tafels mooi aangekleed, crêpe papieren bloemen in een vaasje, placemats, servetten, een fruitmand als dessert, eventueel leuke muziek …
Stimuleer ouders om een gezonde brooddoos mee te geven naar school. Geef één of twee weken voor de gezellige refterdag een brooddoosfiche mee. Hierin vinden ouders tips om de brooddoos gezond en toch lekker klaar te maken. Alle informatie om in te schrijven en van een reftermoment een gezellig en gezond moment te maken lees je op de pagina van de Gezellige refterdag.

Brooddozen op school

Hier vind je alle info over een evenwichtige broodlunch en heel wat leuke tips en weetjes.

De proefkampioen

De Proefkampioen is een educatief project om de smaakontwikkeling bij jonge kinderen te bevorderen. Kinderen van 3 tot 8 jaar leren ervaringsgericht en op een positieve, stimulerende manier omgaan met gezonde voeding. Ze mogen kijken, ruiken, voelen en natuurlijk ook proeven van de vier smaken: zuur, zout, zoet en bitter. Met de handleiding en proefkoffer kunnen leerkrachten of begeleiders zelfstandig aan de slag. Lees meer over de proefkampioen.

De smaakdoos

De smaakdoos is een grabbeldoos bestaande uit verschillende afbeeldingen en foto’s van voedingsmiddelen. De smaakdoos is een hulpmiddel bij het opstarten van een klasgesprek omtrent gezonde voeding.

Op zoek naar materialen om rond voeding te werken op jouw school?

Leer er hier alles over.

 

Educatieve materialen met ouderbetrokkenheid

Afspraken met ouders

Maak afspraken met ouders. Wat mogen kinderen van thuis mee naar school brengen? Tips kan je hier vinden.

‘Gezond in de boekentas’  Wat zit erin mijn gezonde brooddoos?

Wat hoort er wel en niet thuis in de brooddoos van kinderen?
Informeer ouders met kleurrijke folders.

Download folder