Vlaamse loopweken voor scholen
Info voor organisatoren
Maak je deel uit van de gemeentelijke sportdienst en organiseert jouw gemeente/stad een loopevent tijdens de 36ste editie van de 'Vlaamse loopweken voor scholen' dit jaar van 16 september tot 11 oktober 2024? Dan kan je op deze pagina terugvallen voor informatie, ondersteuning en inspiratie bij het organiseren van je loopevent.
Actiepunten
Elk jaar stellen we een aantal doelen voorop om van de 'Vlaamse loopweken voor scholen' een succes te maken. Dit jaar zijn er 6 actiepunten:
- Zet in op plezierbeleving en organiseer een belevingsloop
- Zet je eigen organisatie in de kijker
- Probeer van je organisatie een omgevings- en milieuvriendelijke activiteit te maken
- Lopen voor iedereen
- Betrek de plaatselijke atletiekclub
- Evaluatie
Wil je meer weten over deze 6 actiepunten? Klik dan op het gele pijltje hieronder.
1. Zet in op plezierbeleving en organiseer een belevingsloop
Niets verkeerd met een klassieke veldloop, maar overweeg ook zeker nieuwe ideeën en durf kiezen voor een andere invulling van het loopevenement in jouw gemeente of school. Een loop die ervoor zorgt dat elke deelnemer plezier en fun beleeft en met een positief gevoel naar huis kan terugkeren. Inspiratie en ideeën vind je in de inspiratiefiche over mogelijke loopvormen.
Atletiek Vlaanderen heeft ook een aantal tips voor atletiekclubs om hun betrokkenheid met de loopweken te behouden of te vergroten.
2. Zet je eigen organisatie in de kijker
Maak een filmpje waar sfeer en beleving centraal staan, deel dit op social media en gebruik de hashtags #moev #sportersbelevenmeer. Zet zo je gemeente in de kijker!
Mooie filmpjes en foto's maken op de Vlaamse loopweken? Check alvast deze 7 tips!
3. Probeer van je organisatie een omgevings- en milieuvriendelijke activiteit te maken
Maak met enkele kleine ingrepen ook van jouw organisatie een duurzamer evenement. Als sport- of vrijetijdsdienst kan je meteen co-promotor worden van deze manier van organiseren. Vooral buitensportevenementen hebben baat bij de vele innovatieve aanbevelingen rond het beperken van afval, catering, energieverbruik en mobiliteit. Dankzij de handige inspiratiegids van Sport Vlaanderen i.s.m. OVAM, Bond beter leefmilieu, Fostplus en Mooi Makers zijn er al heel wat tips en tricks beschikbaar.
Nog meer info voor de verduurzaming van je event en check’s om je organisatie aan af te toetsen vind je hier.
4. Lopen voor iedereen
Organiseer een loopevent waar iedereen (basis-, buitengewoon- en secundair onderwijs) kan aan deelnemen, waar je mogelijk ook kleuters en ouders van kinderen en andere sympathisanten kan bij betrekken. Enkele nieuwe, leuke ideeën rond de invulling van het loopevent zorgen ongetwijfeld voor een fijne meerwaarde en meer animo.
5. Betrek de plaatselijke atletiekclub
Het organiseren van een sportactiviteit gaat samen met ‘teamwork’, samenwerken met partners, een beroep doen op mekaars sterkte en goede afspraken maken. Neem vanaf de voorbereiding voor jouw loopevent alvast contact op met de lokale atletiekclub. Betrek hen, maar ook de scholen, van de eerste stap.
Vind een atletiekclub in je buurt
6. Evaluatie
Geef ons door hoeveel kinderen en scholen dit jaar deelnamen en aan welke van de actiepunten jouw gemeente extra aandacht besteedde. Vul het evaluatieformulier uiterlijk 31 oktober 2024 in. Denk er ook aan om de Excel met aantal deelnemers per school onderaan op te laden.
Belangrijk bij de organisatie van de lokale lopen is dat we samen
- de kwaliteit van de organisatie bewaken
- de scholen aansporen om een degelijke voorbereiding in de school te organiseren
- de deelname stimuleren van alle leerlingen uit je gemeente.
Ondersteunende materialen
Organisatoren van de 'Vlaamse loopweken voor scholen' kunnen beroep doen op een aantal ondersteunende materialen/diensten:
- gebruiksklare organisatiefiches
- verzekeringen
- handige documenten: startkaartjes & loopdiploma
- appels deelnemers (+ afhaalmomenten)
- organisatiemateriaal
Wil je meer weten over deze ondersteunende materialen/diensten? Klik dan op het gele pijltje hieronder.
1. Organisatiefiches
In de onderstaande organisatiefiches kan je heel wat tips terugvinden om jouw loopevent in de best mogelijke omstandigheden te laten verlopen. We bieden deze ondersteunende fiches aan in het kader van de blijvende zorg om kwaliteit te leveren. Het blijft belangrijk dat de organisatoren kritisch blijven t.a.v. de eigen organisatie en steeds oog hebben voor de kwaliteit. Organiseerde je reeds meermaals eenzelfde activiteit dan kunnen de gevaren van een routineklus zich voordoen.
Ervaren organisatoren kunnen deze fiches gebruiken als geheugensteuntje, voor nieuwe of minder ervaren organisatoren kan het een bron van inspiratie zijn.
- Draaiboek organisatie
- Planning TO DO-lijst
- Kwalitatieve checklist
- Tips voor omroeper
- Voorlopers en achterlopers
- Veiligheidsdraaiboek
- Loopweken een feest
- Organisatievormen
2. Verzekeringen
In het kader van de ‘Vlaamse loopweken voor scholen’ zijn alle deelnemers in eerste instantie verzekerd via hun schoolverzekering. De sportverzekering van Sport Vlaanderen heeft t.a.v. de deelnemende leerlingen een aanvullend karakter: met name voor de leerlingen die niet in schools verband deelnemen.
Organisatoren en medewerkers zijn verzekerd via deze sportverzekering van Sport Vlaanderen of de verzekering van Netwerk Lokaal Sportbeleid. De verzekering BA en lichamelijke ongevallen is van toepassing op alle loopactiviteiten en randanimatie, voor alle organisaties die plaatsvinden tijdens de officiële organisatieperiode van 16 september tot 11 oktober 2024. De organisatoren van loopactiviteiten buiten deze genoemde periode moeten zelf het initiatief nemen om een verzekering af te sluiten.
3. Handige documenten
Gebruik startkaartjes voor dit loopevent. Iedere deelnemer is meteen met naam gekend.
Ontdek het onderstaande ontwerp, druk het af en ga ermee aan de slag!
4. Appels deelnemers
Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) beloont ook deze editie alle deelnemers met een gezonde appel. Deze appels kan je, volgens de afspraak met VBT en de verschillende veilingen, enkel afhalen op de afgesproken data en locaties. We vragen uitdrukkelijk om deze afspraken te respecteren. Dit is ook het geval voor het terugbrengen van de appelkisten.
Gemeenten kunnen onderling afspraken maken i.v.m. het afhalen van de appels en het eventueel overladen in eigen laadbakken.
- Afhaalmomenten:13/09 + 20/09 + 3-4/10
- Terugbrengen lege appelkisten:18/10
Contacteer jouw MOEV-secretariaat voor meer info over de afhaal- en terugbrengmomenten.
5. Organisatiemateriaal
De 'Vlaamse loopweken voor scholen' is een verhaal waarbij een aantal partners betrokken zijn die elk een interessante manier van ondersteuning kan aanbieden. Breng alle promotiematerialen (spandoek ‘start’ en ‘aankomst’, Herasdoek) zichtbaar op je organisatie. Een leuke klasfoto is altijd een mooi aandenken van dit loopevent.
Inspirerende voorbeelden
Ben je op zoek naar inspiratie om van je loopevenement een succesverhaal te maken? Laat je alvast inspireren door enkele geslaagde praktijkvoorbeelden van andere gemeentes en scholen.
Terugblik op afgelopen edities
Gemeente Lievegem
Gemeente Bree
Gemeente Wetteren
Extra videomateriaal:
- Gemeente Heverlee: Provinciaal Kampioenschap veldlopen (2023)
- Gemeente Bonheiden: hindernissenloop
- Stad Leuven: aflossingsloop
Uitgewerkte praktijkvoorbeelden
- Trailrun als alternatieve loopvorm (gemeente Bree)
- Urban trail run als feestelijke afsluiter loopchallenge (BuLO Het Veer)