Zo doen andere scholen het


Trailrun als alternatieve loopvorm tijdens de Vlaamse loopweken

Stad Bree


Trailrun als nieuw en aantrekkelijk alternatief voor de traditionele scholenloop


In het kader van de Vlaamse loopweken voor scholen in 2021 wou de stad Bree de jaarlijkse scholenloop anders aanpakken. Enerzijds werd het concept van een traditionele veldloop als saai ervaren; maar anderzijds drong er zich in 2017 een gedwongen verhuis op naar de sportvelden langs de sporthal. De obstakelrun moest het kale sportveld wat opleuken en werd door iedereen enthousiast onthaald.

De oproep van MOEV en Sport Vlaanderen om als school in te zetten op alternatieve vormen voor de scholenloop gaf uiteindelijk het beslissende duwtje om te blijven vernieuwen. In 2020 verhuisde de scholenloop naar de nabijgelegen voetbalterreinen en werd er ook een themarun aan toegevoegd. Het was de sportdienst in de persoon van Jindra die hierbij het initiatief nam.

De stad stelde zich tot doel om te werken aan een vorm van bewegen zonder dat de kinderen erbij nadachten.

Bree wilde net als vele andere gemeentes en steden veranderen. Dit concretiseerde zich in een 'obstakelrun' met 3 zones:

  • zone 1: piratenrun (steroriëntatie) in een leuke verhaallijn
    In deze run zijn er 10 eilanden en verdelen de leerlingen zich in 10 groepjes. Er zijn verschillende opdrachten per graad. Als een groepje slaagt in hun opdracht, dan mogen ze een bepaald aantal 'munten' uit de schatkist nemen, in hun geldzakje steken en nadien terug verzamelen in de hoepel op de centrale plaats. Bijvoorbeeld: 'Pomp 4 keer' = 4 diamanten; of 'Hoeveel kleuren heeft de Belgische Vlag?' = 3 diamanten; of 'Spring 5 keer op en neer' = 5 diamenten.
    De cijfers vormen samen een GSM-nummer die de leerlingen kunnen bellen zodra ze de diamanten hebben verzameld. Is dit nummer juist, dan krijgen ze de code van de schatkist met de kortingsbonnen van Torfs en de appels van de veiling. 
  • zone 2: obstakelrun
  • zone 3: verzamelzone
    In deze zone krijgt de leerkracht L.O. alle vrijheid om voor de leerlingen een (bewegings)activiteit te organiseren. De sportdienst voorziet op vraag van de school bv. klein sportmateriaal . 

De 'obstakelrun' stond tijdens de coronaperiode één volle week opgesteld. Scholen konden zich hiervoor aanmelden en de sportdienst werkte vervolgens een planning uit. Bij het wegvallen van de beperkende coronamaatregelen, wil de stad deze periode graag beperken tot één dag voor het secundair onderwijs en één dag voor lager onderwijs.

Betrokkenheid leerkrachten en partners bij de organisatie


Met de ervaring uit de afgelopen jaren werd de beginsituatie in kaart gebracht. Jindra van de sportdienst nam het voortouw. Dat het initiatief uitging van de sportdienst was een troef om de scholen onmiddellijk mee te krijgen in het verhaal. Ook het aangepaste formaat, geen massa-event maar een 'persoonlijkere' aanpak op schoolniveau, werd onthaald als een positieve vooruitgang en vormde een extra troef om door te zetten.

In de uitwerking werden leerkrachten en verschillende partners betrokken. Er kwam een oproep tot participatie via de WhatsApp-groep van de leerkrachten uit Bree. Via een vergadering na de schooluren werd het idee rond de trailrun vervolgens toegelicht en was er ruimte voor feedback en inbreng van ideeën.

Ook andere partners droegen hun steentje bij. Zo kwam de 'Obstakelzone' er in samenwerking met de plaatselijke vakschool TISM (hindernissen), de technische dienst van de stad, en leverde een lokale boer de strobalen.

Meerdere kanalen werden ingezet voor promotie: interne nieuwsbrief, personeelsvergadering, sociale media, Smartschool, flyers, affiches, ...

De communicatie en promotie voor de trailrun verliep naargelang de doelgroep via verschillende kanalen. De directies, leerkrachten en ouders werden bereikt via een informatieve brief en de leerlingen via mondelinge communicatie van de leerkracht L.O. en/of schoolsportgangmaker. Maar daar bleef het niet bij. Want ook vele andere kanalen werden ingezet: interne nieuwsbrief, personeelsvergadering, sociale media, Smartschool, flyers, affiches, ...

Bewegen zonder het te beseffen


Er is algemene tevredenheid over het eindresultaat want het doel van deze nieuwe aanpak werd bereikt: leerlingen bewogen veel meer zonder het zelf te beseffen. Dit was zeker waar in vergelijking met voorgaande edities. Maar leerlingen waren ook meer relax, opener, en ook de sfeer was opmerkelijk beter.

De stad Bree wil daarom ook in de toekomst verder gaan op dit elan. Hoe de komende editie eruit zal zien, blijft voorlopig nog een verrassing. Maar dat er één komt is nu al zeker.

Aan steden en gemeentes met interesse om een trailrun te organiseren raadt het tenslotte aan om er geen massa event van te maken en te werken op schoolniveau per zone. Het langer openstellen van het parcours, namelijk een volledige week, maakt de organisatie wel een pak tijdrovender.

Bree blijft evenwel rekenen op MOEV & Sport Vlaanderen voor het aanreiken van thema's en partners bij de uitwerking van komende edities.

gemeente bree loopweken4

 

gemeente bree loopweken3

 

gemeente bree loopweken1

 

gemeente bree loopweken2

 

{gallery}Gemeente Bree - Trail Run{/gallery}

 

 

Gegevens van de gemeente

Sportdienst Bree
Sportlaan 6
3960 Bree

Website van de gemeente Bree

 


 

art wWil jouw school andere scholen inspireren?

Welk beweegidee zette jouw school in beweging?

 

Vul het formulier in


Wil jouw school ook rond dit thema werken?

Kan MOEV je hierbij ondersteunen?

 

Vraag hiervoor advies op maat aan