Bike@school
Een betere fietsvaardigheid zorgt voor veiliger & regelmatiger fietsen. Dit kan een stimulans zijn voor de actieve verplaatsing naar school wat resulteert in extra lichaamsbeweging. Met de werkvorm 'Bike@school' biedt MOEV een leidraad over fietsvaardigheid, verkeer en mobiliteit in het secundair onderwijs. Met de handleiding, lesfiches en nog veel meer kan je hier op school werk van maken.
Handleiding Praktijkfiches Materiaalpakket Actiefiches Uitdagingen
Handleiding
MOEV gebruikt haar ervaring in bewegingseducatie en motorische ontwikkeling om leerlingen fietsvaardiger te maken. Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) wil leerlingen uitgebreid informeren over verkeers- en mobiliteitseducatie. In de handleiding koppelen we verkeers- en mobiliteitseducatie aan fietsvaardigheidstraining op school. De school kan zo zelf aan de slag gaan met de aangeboden methodiek en oefenstof.
Hoe start je?
Met welke oefeningen begin je? Hoe bouw je die stapsgewijs op? Hoe pak je een diverse groep aan? Deze handleiding omvat een stevig kader met aanvullende oefeningen en spelletjes met een link naar de realiteit voor verschillende doelgroepen.
Aanvullend voorziet MOEV ook een bundel praktijkfiches en een materiaalpakket om uit te lenen (zie verder).
Download de handleiding Bestel de handleiding (gedrukte versie)
Praktijkfiches en themafiches
De praktijkfiches zijn gebaseerd op de handleiding en geven per niveau een reeks oefeningen. Voor een grondige opbouw is het relevant om ook de handleiding erbij te nemen. Deze omvat een stevig kader met aanvullende oefeningen en spelletjes met een link naar de realiteit voor verschillende doelgroepen.
MOEV voorziet
- 1 testfiche
- 4 fiches voor de minder vaardige fietsers
- 4 fiches voor de hele klas
- 2 themafiches: 'dode hoek' en 'veilig naar school'
- 1 praktijkfiche: 'parcours trial bike in de turnzaal'
Download de praktijkfiches Bestel de praktijkfiches (flipover, gedrukte versie)
Buitengewoon onderwijs
Voor leerlingen met een beperking bestaat er een aangepaste bundel praktijkfiches.
Materiaalpakket
Bij MOEV kan je een materiaalpakket uitlenen met educatief materiaal voor een fietsvaardigheidsparcours. Dit materiaalpakket bestaat uit een brug, een schansconstructie, een wipplank, 2 smalle rijplanken, een schuine rijplank, een brug uit aluminium, een tramspoor, 16 verkeersborden, 10 palen met voeten, 6 helmen én 5 trial bikes.
- Brug 230cm x 50cm
- Schuine plank 235cm x 25cm
- Tramspoor 250cm x 25cm
- Schans 250cm x 45cm
- Aluminium brug 240cm x 65cm
- Smalle plank 250cm x 25cm
- Wipplank 250cm x 25cm
- Verkeersborden
- Trial Bike
Je kan dit via de uitleendienst uitlenen voor één dag (30 euro) of voor één week (100 euro).
Opgelet: een ruime bestelwagen van 8 à 9 m³ is nodig voor het transport
Ondersteuning: actiefiches
Bike@school ondersteunt je school rond een aantal thema's.
Ouderbetrokkenheid
Betrek de ouders en de leerlingen bij de fietsprojecten van de school. Laat hen via de folder weten dat hun kinderen op school werken aan fietsvaardigheid. Ook thuis kunnen ze hiermee verder aan de slag.
Download de folder 'ouderbetrokkenheid'
Fietspooling
MOEV wil scholen motiveren om in te zetten op fietspooling. Hierbij fietsen leerlingen samen naar school vanaf een afgesproken punt. Hoe begin je hieraan? Lees het in deze actiefiche en haal inspiratie uit de praktijkvoorbeelden.
Basisschool ’t Blokje Loenhout
VTI Torhout (illustratie 1 / illustratie 2 / illustratie 3)
Download de actiefiche 'fietspooling'
Zichtbaarheid
De donkere herfst-en wintermaanden en het slechte weer leiden tot een beperkte zichtbaarheid in het verkeer. Hoe kan je als school aan de slag met het thema 'zichtbaarheid'?
Download de actiefiche 'zichtbaarheid'
Uitdagingen van Kenny Belaey
Peter van het ‘Bike@school’-project is Kenny Belaey (aka The Magician), meervoudig wereldkampioen trial bike. Kenny bedacht een aantal uitdagingen voor leerlingen in het secundair onderwijs. Deze werden in video's gegoten en hebben als doel de leerlingen een aantal skills aan te leren. Trial bike is namelijk de meest technische fietssport waarbij evenwicht en een correcte uitvoering zéér belangrijk zijn.
Je kan de uitdagingen uitvoeren met een gewone fiets, een bmx, mountainbike of trial bike.
Gebruik de hashtags #bikeatschool, #moev en #schoolinbeweging op de website en/of de sociale mediaplatformen van de school. Zo deel je de uitvoeringen van je leerlingen.
Uitdaging 1: surplace: trackstand
Uitdaging 4: bunny hop
Uitdaging 7: achterwiel hoppen
Uitdaging 2: techniek hoppen
Uitdaging 5: pedal punch
Uitdaging 3: stoppie + achterwiel verplaatsen
Uitdaging 6: pedal up
In samenwerking met