Zo doen andere scholen het
Participatief werken rond vergroening van de speelplaats
GO! atheneum en leefschool De Tandem (Eeklo)
Vergroening op basis van visie én wetenschappelijk onderzoek
De speelplaats van GO! atheneum en leefschool De Tandem in Eeklo was toe aan een opfrissingsbeurt. Het zette het proces van vergroeningswerken in gang en rondde dit af in het voorjaar 2022. "We zijn om verschillende redenen gestart met een vergroening van de speelplaats", steekt Directeur Nick Van Vooren van wal. "20 jaar lang is er niets veranderd aan de speelplaats. Niet onlogisch dus dat de speelplaats dan ook aanvoelde als een saaie, inspiratieloze verouderde ruimte met een gebrek aan biodiversiteit. Dit leidde trouwens ook tot een heleboel conflicten tussen leerlingen en uiteindelijk tot de nodige strafstudies.
Niet onlogisch dus dat de speelplaats dan ook aanvoelde als een saaie, inspiratieloze verouderde ruimte met een gebrek aan biodiversiteit.
Ten tweede is onze schoolvisie sterk geïnspireerd op een brede leeromgeving, samenwerkingsverbanden en ontwikkelingskansen, en zetten we ook in op duurzame ontwikkelingsdoelen. Dit vergroeningsproject is daar een krachtige exponent van. Tenslotte wilden we ook niet lukraak onze speelplaats aanpakken. Daarom koppelden we dit project aan wetenschappelijk onderzoek. Deze tonen aan dat vergroening een positieve invloed heeft op tal van factoren waaronder het mentaal welbevinden."
Participatief, holistisch en duurzaam proces
"De aanleiding van de werken? Wel, lang geleden heb ik zelf nog gezeten op de schoolbanken van deze school. Vele jaren later keerde ik er terug en zag met grote verbazing dat in 20 jaar niets veranderd was aan de speelplaats. Dat was voor mij het signaal om de speelplaats aan te pakken. Uiteindelijk werd het een participatief, holistisch en duurzaam proces. Niet enkel de leerkrachten, maar ook de ouders en leerlingen werden betrokken.
Voor de leerkrachten begon het met een inspiratiesessie op de pedagogische studiedag. In deze sessie kregen de leerkrachten de nodige informatie aangereikt over het belang van veranderingen aan de speelplaats. Aanvullende informatie en terugkoppelingsmomenten werden nadien voorzien via praatplannen, moodboards en overlegmomenten."
Niet enkel de leerkrachten, maar ook de ouders en leerlingen werden betrokken.
"Uiteraard werden ook de leerlingen betrokken, want deze hebben een centrale plaats in de missie van de school. Leerlingenbetrokkenheid is daar een facet van en deze betrokkenheid was voor het vergroeningsproject van de speelplaats erg hoog. Zo leerde een bevraging ons bijvoorbeeld dat er snel nood was aan zitruimte en veilige plekjes. Deze feedback vloeide uiteindelijk terug naar het project. Leerlingen techniek maakten loungezetels, leerlingen sport zetten zich in om de betontegels op de juiste plaats te krijgen en zo kreeg elke leerling een speciale rol.
Maar ook ouders hielpen mee waar mogelijk. Zo werden ze betrokken bij het planten van boompjes."
Begeleiding & subsidies
"Als begeleiding kozen we voor het 20-stappenplan uit het traject 'klimaatgezonde speelplaats', een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen. In dit traject zijn er voor elke stap specifieke workshops en inspirerende voorbeelden.
Voor subsidies keken we echter in verschillende richtingen: MOEV, Pimp je Speelplaats, Agentschap Natuur en Bos, Stad Eeklo … We dienden bij al deze instanties een dossier in en kregen verschillende positieve reacties. Aanvullend kwam er dan nog een crowdfunding om ook stakeholders en externe partners te betrekken.
Tenslotte werd er ook een beheersplan opgesteld. Een belangrijk punt want vergroening vraagt namelijk ook regelmatig onderhoud en dit wilden we zeker niet uit het oog verliezen."
Resultaten
En het resultaat mag er zijn. "Een amfitheater, speelheuvels, bos, toekomstbomen, buitensportplein … Het is een eindresultaat waar we als school erg trots op zijn! Door de grote biodiversiteit merken we ook een daling in het aantal conflicten op de speelplaats. De pauzes verlopen op een rustigere manier dan voordien."
Tips voor andere scholen
Andere scholen kunnen zeker leren uit de ervaringen van De Tandem. Welke tips kan De Tandem hen aanreiken? "Betrek iedereen bij het proces, het volledige schoolteam, ouders, leerlingen en de omgeving. Dit zal het draagvlak en enthousiasme zeker en vast verhogen. Ga ook op zoek naar middelen en subsidies. Wees hierbij creatief en denk aan een crowdfunding. Er bestaan verschillende platformen die het mogelijk maken om gemakkelijk online geld in te zamelen. Tenslotte, betrek van bij de start het onderhoudsteam en stel een beheersplan op. Bomen en planten vragen onderhoud en zorgen voor een grotere werklast bij het team."
Gegevens van de school
GO! atheneum en leefschool De Tandem
Eikelstraat 41
9900 Eeklo
Wil jouw school ook rond dit thema werken?
Kan MOEV je hierbij ondersteunen?